Hvert år kommer vi til den samme beslutning: Skal vi skifte til vinterdæk? For mange er svaret et klart ja. Andre tøver, fordi de ikke helt ved, hvad forskellen er på sommer- og vinterdæk. I denne artikel giver vi et hurtigt overblik over, hvorfor det kan betale sig at skifte til vinterdæk – uanset om du bor i Danmark eller ej. Klik ind og læs om hjælp til skift til vinterdæk.
Hvad er vinterdæk?
Vinterdæk er designet til at give bedre trækkraft og bremseevne i kolde temperaturer, sne og is. Den særlige gummiblanding, der anvendes i vinterdæk, forbliver fleksibel under kolde forhold, hvilket giver større greb og sikkerhed. I modsætning til sommerdæk har vinterdæk dybere slidbaner, der fungerer som små kløer på vejbanen og hjælper køretøjet med at stå fast, selv når det kører gennem sne eller is. Desuden indeholder vinterdæk også mere silica for at mindske risikoen for aquaplaning (dannelse af et tyndt lag vand mellem dækket og vejoverfladen). Et pukteret bil dæk kan også skabe problemer, så det bør du også sætte dig ind i.
Det er smart at skifte til vinterdæk, især hvis du bor i et område med hårdt vintervejr, hvor vejene hurtigt kan blive glatte. Undersøgelser har vist, at skift til vinterdæk kan forbedre bremselængden med op til 25 % og mindske risikoen for udskridning på isglatte veje. Så er det nu, du skal skifte dine dæk? Svaret afhænger af de lokale forhold – hvis du bor i Danmark, anbefales det at skifte, når temperaturen når 7 °C eller lavere. I andre lande kan temperaturgrænsen variere en smule, så det kan betale sig at tjekke med en lokal dækspecialist, inden du skifter. Når vinteren er slut, skal du huske at skifte tilbage til sommerdæk. Sommerdæk er designet til højere hastigheder og tørrere forhold end vinterdæk og giver bedre ydeevne i varmt vejr.