Skaden er sket – kan du få erstatning?

Hvad skal du gøre, når skaden er sket?

Når en arbejdsskade er sket, er det vigtigt at handle hurtigt for at sikre, at du får den nødvendige behandling og den erstatning, du har ret til. En arbejdsskade kan have store konsekvenser, ikke kun for din sundhed, men også for din økonomi og dit arbejdsliv. Derfor er det vigtigt at forstå dine rettigheder og de skridt, du skal tage for at få erstatning.

Hvilke skader kan du få erstatning for?

Du kan få erstatning for en bred vifte af arbejdsskader, der inkluderer både fysiske og psykiske skader. Disse kan opstå som følge af en enkeltstående ulykke på arbejdspladsen eller som følge af gentagne belastninger over tid, som fører til erhvervssygdomme. Typiske eksempler på skader, der kan give ret til erstatning, inkluderer:

  • Brud og forstuvninger: Skader på knogler og led forårsaget af fald eller ulykker.
  • Overbelastningsskader: Skader som følge af gentagne bevægelser eller tungt arbejde, såsom musearm eller rygproblemer.
  • Psykiske arbejdsskader: Stress, angst eller depression som følge af arbejdspres eller traumatiske hændelser på arbejdet.

Sådan får du erstatning

Hvis du har pådraget dig en arbejdsskade, er der flere skridt, du skal tage for at sikre, at du får erstatning:

1. Anmeld skaden hurtigt

Det første skridt er at anmelde skaden til din arbejdsgiver og sørge for, at den bliver anmeldt til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Ifølge loven skal arbejdsgiveren anmelde skaden inden for 9 dage, men det er en god idé at sikre, at dette bliver gjort med det samme.

2. Søg lægehjælp

Søg øjeblikkelig lægehjælp for at få vurderet og behandlet skaden. Din læge kan også udarbejde en lægeerklæring, som kan være nødvendig i forbindelse med erstatningssagen.

3. Dokumentation er nøglen

Det er vigtigt at samle al relevant dokumentation, herunder lægeerklæringer, hospitalsrapporter, og eventuelle vidneudsagn, der kan støtte din sag. Jo mere dokumentation du har, desto stærkere står du i en erstatningssag.

4. Vurdering af skaden

AES vil vurdere din skade og beslutte, om den kan anerkendes som en arbejdsskade. Hvis skaden anerkendes, vil de også vurdere graden af dit varige mén og din erhvervsevne, som begge spiller en rolle i, hvor meget erstatning du kan få.

Hvilke former for erstatning kan du få?

Når en arbejdsskade er anerkendt, kan du være berettiget til flere former for erstatning, afhængigt af skadens omfang:

1. Erstatning for varigt mén

Hvis skaden har efterladt dig med en permanent nedsættelse af din funktionsevne, kan du få erstatning for varigt mén. Denne erstatning gives på baggrund af en procentvurdering af dit mén.

2. Erstatning for tab af erhvervsevne

Hvis skaden har påvirket din evne til at arbejde og dermed din indkomst, kan du få erstatning for tab af erhvervsevne. Erstatningen fastsættes ud fra, hvor meget din erhvervsevne er nedsat.

3. Godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste

Hvis du mister indkomst, mens du er sygemeldt på grund af skaden, kan du få godtgørelse for den tabte arbejdsfortjeneste. Denne godtgørelse dækker det beløb, du ellers ville have tjent.

4. Dækning af behandlingsudgifter

Udgifter til nødvendig behandling, genoptræning eller medicin, som er relateret til arbejdsskaden, kan blive dækket som en del af erstatningen.

Hvad hvis din erstatningsansøgning afvises?

Hvis AES eller forsikringsselskabet afviser din erstatningsansøgning, har du mulighed for at klage over afgørelsen. Det er ofte en god idé at søge rådgivning fra en advokat eller din fagforening, som kan hjælpe dig med at navigere i processen og sikre, at din sag bliver vurderet korrekt.

Skriv et svar