Akkordarbejde kan være et psykisk pres

Akkordarbejde er i mange tilfælde en måde hvorpå man kan tjene flere penge, end man ellers har kunne med en almindelig timeløn. Akkordarbejde vil sige, at jo mere man får produceret, desto mere tjener man. Hvis man har en høj arbejdsmoral og et højt arbejdstempo, kan akkordarbejde sagtens betale sig.

Stressende arbejde

Mange håndværkere arbejder på akkord, hvor de fristes af den gode mulighed for at forøge deres månedlige indtjening. Mange tømrerfirmaer udfører f.eks. forskellige byggeprojekter på akkordløn. Akkordarbejde bliver også hyppigt taget i brug på forskellige slagterier rundt omkring i Danmark. Mange akkordarbejdere bliver dog overrasket over hvor stressende et job, akkordarbejde i virkeligheden er og hvilke negative konsekvenser, det viser sig at medføre.

En del ulemper

Når man arbejder på akkord, vil de fleste helst yde deres maksimale – hele tiden, for at tjene den ekstra skilling om måneden. Forestil dig at arbejde 8 timer om dagen, 5 dage om ugen og altid skulle arbejde i dit absolut maksimale tempo. Det kan blive hårdt i længden. Derudover indebærer det meste akkordarbejde en fælles akkord, hvor én afdeling – eksempelvis pakkeafdelingen – i et slagteri, arbejder på én fælles akkord.

Gruppedynamikker påvirkes af akkordarbejdet

I en gruppe af mennesker vil der altid være forskellige personlighedstyper. Nogle mennesker er lidt mere tilbageholdende, og måske også lidt lettere at hundse rundt med, imens andre udviser tendens til dominans og foretrækker at tage styringen. En høj akkord kan opnås på mange forskellige måder og det er ikke altid tilfældet, at chefen og virksomhedens idé er den mest optimale.

I en afdeling vil der for det meste altid opstå en form for pres i mellem akkordarbejderne. Dette pres fremgår indbyrdes, imellem medarbejderne, verbalt eller indirekte, på grund af et ønske fra nogen om at arbejde hårde eller hurtigere. Der kan derfor hurtigt opstå en hård omgangstone på sådanne arbejdspladser.

Fælles for medarbejderne er, at de for det meste er nødt til at arbejde og tjene penge, for at kunne få hverdagen til at fungere med de omkostninger der nu engang måtte være i dagligdagen. Nogle sidder hårdere i det økonomiske end andre. 

Et ubehageligt valg

Når man som virksomhed vælger at sætte folk på akkord, betyder det også, at medarbejderne står overfor et ubehageligt valg i forhold til deres livskvalitet og presset fra kollegaer og familien derhjemme. På den ene side kan et akkordarbejde give ekstra økonomisk luft derhjemme, selvom det kræver benhårdt arbejde. På den anden side er et 37-timers job for mange nemmere at holde ud i længden. 

Det kan derfor være et stort psykisk pres at arbejde på akkord.

Skriv et svar