Hælspore – eller bare fodsmerter?

Sponsoreret indhold

Betegnelsen ’hælspore’ bruges måske lidt for hyppigt som en tilstand med generelle eller uspecifikke smerter i og omkring hælen. Hælspore er i virkeligheden inflammation i det område hvor svangsenen hæfter på hælknoglen. Symptomer på hælspore er smerter under foden, smerter værst om morgenen, forværring ved gang. Generelt en ret invaliderende tilstand for patienten, og må i mange tilfælde kræve sygemelding fra job. Diagnosticeringen vurderes ud fra patientens sygehistorie og ved hjælp af diverse test. Vil man have mistanken konfirmeret, kan tilstanden ses på et røntgenbillede. Tilstanden ser vi typisk ved sportsudøvere, men rammer også hyppigt kvinder fra 40-års alderen – også de inaktive. 

Årsagen til smerter i foden helt generelt, kan dog være kompliceret, da mange strukturer kan være impliceret i problematikken. Derfor kræver det en grundig undersøgelse af hele kroppen, da andre områder i kroppen også kan han have indflydelse på fodsmerterne.

De typiske årsager til hælsmerter/fodsmerter:

  • overbelastning af svangsenen som sidder under foden
  • overbelastning eller skade på hælpude/trædepude under foden
  • overbelastning af achillesenen pga. sport
  • overbelastning af achillesenen pga. fejlstillinger i kroppen
  • låst fodrodsknogle
  • afklemning af nerve i foden
  • platfod eller hulfod
  • hormonelle forandringer i kroppen

Behandlingen af hælsmerter består ofte i at aflaste foden. Er der en inflammation (kroppens egen betændelsestilstand), skal denne reduceres. Er der eksempelvis tale om en låst fodrodsknogle eller andre skævheder i resten af kroppen, skal disse løsnes for at aflaste det mekaniske stress på smerteområdet. Der kan også være tale om at problemet skal findes i måden du bevæger dig på. Eksempelvis hvis din hofte er udadroteret og du afvikler dit skridt henover midten af svangen i stedet for henover din storetå. Det vil øge belastningen på svangsenen uhensigtsmæssigt.

Hos Osteopaterne i Skanderborg & Horsens er vi eksperter i at behandle hælspore, fascitis plantaris, ondt i hælen og andre smerter i foden. Som ved enhver anden problematik i kroppen, forsøger vi at behandle kredsløbet, nervesystemet, biomekanikken og det metaboliske system. Alle disse systemer kan have indflydelse på din (manglende) heling. Vi anvender en række velafprøvede osteopatiske teknikker til at afhjælpe disse problematikker. Derudover tilbyder vi træningsvejledning, som er tilpasset din problematik i foden. Tapening har også vist sig at være en effektiv måde at lindre smerterne på.

Ønsker du at vide mere om hvordan vi behandler hælspore https://osteopaterne.nu/haelspore-ondt-haelen/ så kontakt os gerne via vores hjemmeside www.osteopaterne.nu

Skriv et svar