Babys søvn: En indsigt i babyers døgnrytme

Ved du, hvor meget søvn dit barn har brug for? Nye forældre bliver ofte overraskede over at høre, at nyfødte børn typisk sover 16-18 timer om dagen. Men efterhånden som babyer bliver ældre, ændrer deres søvnmønster sig. Du vil her få mere at vide om det grundlæggende i babys døgnrytme og du får nogle tips til, hvordan du kan hjælpe din baby med at få en god nats søvn.

Spædbørn fødes med en naturlig døgnrytme, som er deres indre ur, der regulerer hvornår de sover og vågner. Dette indre ur er dog endnu ikke fuldt udviklet, og har brug for hjælp fra omverdenen for at holde sig på rette spor. En af de vigtigste ting du kan gøre for at hjælpe dit barns døgnrytme med at udvikle sig korrekt er at etablere en regelmæssig sengerutine.

Sådan lægger du din baby i seng

En sengetidsrutine kan være så enkel som at give dit barn et bad, læse en historie og synge en vuggevise inden du lægger det i vuggen. Hvis du gør disse ting hver aften på samme tid er det med til at træne din babys krop til at vide, hvornår det er tid til at sove. Du kan også overveje d-dråber baby, som er D-vitaminer med mælkesyre, der kan have gavn for babys mave for en mere rolig søvn. Det er også vigtigt at holde lyset lavt i løbet af aftenen, og undgå stimulering som f.eks. fjernsyn eller skarpe skærme før sengetid.

Hvis du har etableret en god sengerutine men dit barn stadig har problemer med at sove igennem om natten, er der et par andre ting, som du kan prøve. Det ene er at skabe et søvnmiljø, der er befordrende for hvile. Det betyder at du skal sørge for, at rummet er mørkt, stille og har en behagelig temperatur. 

Hvis baby ikke gider at sove

Endelig skal du huske på at alle babyer er forskellige, og har deres egne unikke søvnbehov. Hvis du har svært ved at få din lille baby til at sove igennem om natten, kan du tale med din sundhedsplejerske for at få flere tips og råd.

Skriv et svar