Folketingsvalg 2022: det skal du vide

Efter tre år med den samme statsminister, er der nu blevet udskrevet folketingsvalg i Danmark. Derfor får du herunder en oversigt over alt, hvad du skal vide om folketingsvalget 2022.

Hvem er statsministerkandidater?

Selvom der er fjorten opstillingsparate partier i folketinget, du sagtens kan stemme på, er der tre forskellige statsminister kandidater. Disse statsministerkandidater står i spidsen for de tre største partier i folketinget. Der er siddende statsminister Mette Frederiksen for Socialdemokratiet, Jakob Ellemann Jensen for Venstre og Søren Pepe Poulsen for Det Konservative Folkeparti. Se de resterende partiformænd på folketingskandidater.dk. Ønsker du ikke at stemme på en af disse statsministerkandidater, eller de resterende partier, kan du altid vælge at stemme blankt. Du kan læse mere om folketingskandidaterne, og deres mærkesager, her

Hvilke temaer er de største i valgkampen?

Noget af det mest spændende ved dette folketingsvalg er temaerne. Danmark befinder sig i en inflationskrise, og derfor er økonomi selvfølgelig et stort punkt på dagsordenen i denne valgkamp. Et andet tema, der fylder rigtigt meget, er sundhed. Sundhed har altid fyldt meget i valgkampe, og denne gang er ingen undtagelse. Du vil blandt andet høre politikerne snakke om manglen på arbejdskraft i sundhedsvæsenet samt ventetiden på operationer. Da klimakrisen vokser sig større og større, vil klima og miljø selvfølgelig også være et stort og omdiskuteret tema i denne valgkamp. 

Hvad er en spærregrænse?

Måske har du hørt politiske kommentatorer nævne ordet spærregrænse i forbindelse med valget. Spærregrænsen er med til at afgøre, hvor vidt et parti får stemmer nok til at blive valgt ind i folketinget. I Danmark har vi ikke en præcis spærregrænse, men der er dog en regel om, at man skal have mindst to procent af stemmerne for at blive valgt ind i folketinget. De to procent svarer til cirka fire mandater. Man skal altså have en del stemmer for at blive en del af legen!

Skriv et svar