6 tips til at holde styr på din virksomheds regnskab

Hvis du er selvstændig, er det vigtigt, at du holder styr på virksomhedens regnskab. Det kan være en jungle at finde rundt i, men med disse 6 tips bliver det lidt nemmere. Vi gennemgår de forskellige aspekter af regnskabet og giver dig et par fif til, hvordan du kommer godt fra start.

Først og fremmest: Find et god regnskabsprogram

Det er virkelig guld værd, når det kommer til at holde styr på tallene. Der findes mange forskellige på markedet, så tag en tjek, inden du køber det første og bedste. Det behøver ikke at være dyrt – der findes faktisk gratis udgaver, der er rigtig gode. Vi kan anbefale, at du kigger på regnskab.dk.

Udfyld alle de nødvendige informationer i regnskabsprogrammet

Når du har fundet et program, som passer til netop din virksomhed, så sørg for at bruge det effektivt. Registrer alle indtægter og udgifter, så du har et komplet overblik. På den måde undgår du, at nogle ting ryger igennem cracks.

Kend de forskellige regnskabs-udtryk

Hvis du ikke har styr på de forskellige udtryk, der bruges i regnskabet, kan det være en jungle at finde rundt i. Derfor er det en god idé at blive klogere på dem, så du forstår hvad der står. Et par af de mest gængse udtryk er:

Indtægter: Dette er penge, som din virksomhed tjener – altså dine salgsindtægter.

Omsætning: Omsætningen er den sum, alle dine varer og ydelser er solgt for – altså dine indtægter fratrukket rabatter og returneringer.

Personaleomkostninger: Dette er de penge, du bruger på lønninger til dine medarbejdere.

Rentebetaling: Rentebetalingen er det beløb, du skal betale til banken eller andre steder, hvor du har optaget lån

Afskrivninger: Afskrivningerne giver dig mulighed for at trække visse investeringer fra i skat

Hav styr på din moms og betaling af moms

Momsen er en af de ting, der kan være sværest at få styr på. Derfor er det en god idé at have et overblik over, hvornår du skal indberette og betale moms. Hvis du bogfører dagligt, ugentligt og korrekt, så vil dit regnskabprogram udregne, hvor meget du skal betale i moms, og nogle regnskaber fortæller dig også, hvornår din moms senest skal være betalt. Hvis du ikke betaler moms til tiden, kan det koste dyrt i bøde!

Lær at forstå dit årsregnskab

Det kan være en rigtig god idé at lære dit årsregnskab at kende, så du kan se, hvordan din virksomhed udvikler sig. På den måde kan du reagerer hurtigt, hvis der er noget, der ikke ser helt rigtigt ud. Årsregnskabet kan du også få et overblik over i dit regnskabsprogram, samtidig se din udvikling fra år til år.

Få hjælp til det regnskabsmæssige arbejde

Hvis du synes, at det er alt for svært og tidskrævende at holde styr på regnskabet, så overvej at få professionel hjælp i form af bogføringshjælp. Det kan være en bogholder eller en revisor. Det er obligatorisk at få kigget sit regnskab igennem, hvis du har et APS eller IS-selskab, men hvis du har et enkeltmandsvirksomhed, så kan du selv stå for regnskabet eller få din far eller nabo til det.

Skriv et svar