5 tegn på, at dit barn måske er ordblind

Dysleksi er en almindelig indlæringsforskel, der kan påvirke læsning, skrivning, stavning og talesprog. Det anslås, at 1 ud af 20 personer i Storbritannien har ordblindhed, hvilket betyder, at der er omkring 600.000 børn i grundskoler og gymnasier, der har denne tilstand. Og selv om det oftere diagnosticeres hos drenge end hos piger, er dysleksi ikke diskriminerende.

Ordblindhed opstår, når hjernen kæmper med at fortolke de oplysninger, den modtager fra øjnene. Dette kan gøre det vanskeligt at læse og skrive og kan påvirke barnets evne til at huske stavemåder og finde det rigtige ord, når det taler. Det er dog vigtigt at huske, at ordblindhed er en neurologisk tilstand – ikke en visuel tilstand – hvilket betyder, at personer med ordblindhed ikke ser tingene anderledes end alle andre. Faktisk har de fleste mennesker med ordblindhed et normalt eller over gennemsnittet syn.

Så hvordan ved du, om dit barn er ordblind? Her er 5 tegn, som du skal holde øje med:

1. Svært ved at huske stavemåder eller finde ord, når du taler 
2. Sætter bogstaver og tal forkert rundt om 
3. Det tager længere tid end forventet at lære at læse og skrive 
4. Har svært ved at læse flydende eller præcist 
5. Undgår eller hader læse- og skriveopgaver 

Hvis du er bekymret for, at dit barn måske er ordblind, er det bedste du kan gøre at tale med læreren eller kontakte en lokal specialisttjeneste for at få rådgivning. De vil kunne foretage en vurdering og give dig yderligere oplysninger om, hvordan du bedst kan støtte dit barn hjemme og i skolen. Og selv om ordblindhed kan være frustrerende, er det også vigtigt at huske, at det ikke er en hindring for succes. Med den rette støtte kan mennesker med ordblindhed opnå fantastiske ting! 

Konklusion 

Hvis du er bekymret for, at dit barn måske er ordblind, er det bedste du kan gøre at tale med læreren eller kontakte en lokal specialisttjeneste for at få rådgivning. De vil kunne foretage en vurdering og give dig yderligere oplysninger om, hvordan du bedst støtter dit barn i hjemmet og i skolen. Det er dog også vigtigt at huske på, at de fleste mennesker med ordblindhed får et godt liv – så glem ikke at hylde dit barns styrker!

Skriv et svar