En momentnøgle er uundværlig på dit værksted

En momentnøgle er et vigtigt stykke værktøj, der bruges til at spænde bolte og møtrikker med præcis moment. Det er en uundværlig del af et værksted, fordi det hjælper med at sikre, at bolte og møtrikker er strammet korrekt og ikke er for løse eller for stramme.

Undgå at ødelægge gevind med korrekt tilspændning

Der er mange forskellige årsager til, at det er vigtigt at have en momentnøgle på værkstedet. Først og fremmest er det vigtigt at stramme bolte og møtrikker korrekt for at sikre, at de holdbare samlinger er sikre og stabile.
På biler er ofte de kritiske systemer som bremser, transmission, hjul og motor hvor producenten har specificeret et specifikt moment for at tilspænde optimalt. Årsagen til momentet er både for at sikre at bolte og møtrikker ikke er for løse, så de kan falde af eller løsne sig under brug, hvilket kan føre til alvorlige ulykker eller skader, men også for at undgå at ødelægge gevind eller bolte ved at spænde for hårdt. Sidstnævnte gælder især når du spænder metalbolte/skruer/møtrikker i et andet materiale som f.eks carbon eller aluminium . Hvis bolte og møtrikker strammes for meget kan det føre til skader på gevindet eller ødelægge samlingen helt. Ved momenttilspænding på mountainbikes i carbon eller topstykker i aluminium på biler er det især vigtigt fordi overspænding kan blive en kostbar omgang.

Moment måles forskelligt aghængig af geografi

En anden grund til, at en momentnøgle er vigtig at have på værkstedet, er, at den gør det muligt at stramme bolte og møtrikker med præcis moment. Momentet måles forskelligt afhængig af hvor i verden du er. I Europa bruger vi Newton meter (Nm) men i andre dele af verden bruges Fod pund eller andet. Dette er især vigtigt i industrielle og professionelle sammenhænge, hvor det er afgørende at følge specifikke momentkrav. For eksempel, når man samler en motor eller et andet komplekst mekanisk system, er det afgørende at stramme bolte og møtrikker til den korrekte moment for at sikre, at systemet fungerer korrekt og ikke er over- eller understrammet.

Dyr eller billig momentnøgle – hvad skal du vælge?

En tredje grund til, at en momentnøgle er vigtig at have på værkstedet, er, at den gør det nemmere at stramme bolte og møtrikker korrekt. Når man spænde bolte og møtrikker manuelt, kan det være svært at vurdere, hvor stramme de er. En momentnøgle gør det muligt at indstille den ønskede moment nøjagtigt, så man ikke skal gætte sig frem til, om boltene er stramme nok.

Når du skal anskaffe dig en momentnøgle opdager du hurtigt at der er meget stor variation i prisen. Og her er det meget simpelt – de dyreste er de bedste og de billigste de dårligste!
Men det betyder ikke nødvendigvis at du ikke skal købe en billig momentnøgle. Det hele afhænger nemlig af hvad det er for en opgave du ønsker at løse.

Hvad er forskellen på en dyr og billig momentnøgle

Det som afgør prisen på momentnøglen er 2 ting: Hvor stort et moment kan den tilspænde, og hvor præcis er den. Skal du f.eks bare bruge din momentnøgle til at spænde din hjulbolt kan du sagtens nøjes med en billig momentnøgle fordi præcisionen ikke er så afgørenden på hjulbolte. Skal du derimod spænde dele i en motor eller ting i skrøbelige materialer som carbon eller aluminium skal du ikke vælge det billigste. En god momentnøgle i et mellemprisleje er den rigtige løsning hvis du ikke skal bruge den til erhverv. Skal du bruge din momentnøgle til erhverv skal du være opmærksom på om det er et krav for de opgaver du løser at momentnøglen kan kalibreres.
I mange virksomheder er der systemer til kvalitetssikring som f.eks ISO hvor det værktøj man bruger løbenden skal kalibreres for at opretholde den kvalitet virksomheden garantere overfor sine kunder. I sådanne tilfælde har du brug for en momentnøgle i høj kvalitet der kan kalibreres. Et af de mest udbredte fabrikater af momentnøgler i den kategori er Stahlwille som er et tysk mærke der er førende inden for momentnøgler til industri og erhverv.

Skriv et svar